De små sorte!



Da CdS måleren kom, dukkede tanker om små lommekameraer op. Ikke noget med mikroformater nej små kameraer, som stadig havde det fulde 24x36 format, og som gav gode farvedias derfor med mere eller mindre elektronisk automation.



Udviklingen (60’erne og 70’erne) gik mod kameraer med lysstærk og vidvinklet objektiv ( 2.8/40 mm), og programstyringen var nødvendigvis ikke længere mekanisk men helt eller delvis elektronisk, hvorved lommekameraet vendte tilbage. Det var nu muligt at lave præcise kamerahuse af plastik, så der ikke krævedes mange trin af metalforarbejdninger, men blot en god støbning i plastikken. Vi finder disse kameraer i tiden efter 1975 i form af de små sorte klapkameraer på omkring 200 g lige til at putte i lommen. Beredskabstaske var ikke nødvendig, da objektivet blev beskyttet bag en eller anden form for klap.
Typekameraet blev Minox 35 EL
Dette kamera var lavet af materiale Makrolon med glasforstærkning grundplastikken Makrolon er polycarbonat lavet af Bayer.



Designet af kameraet blev startet 1972 i en 3 mandsgruppe omkring Ernst Krull den tekniske leder hos Minox, formålet var at lave en slagkraftig konkurrent til Rollei 35. Det ydre design blev foretaget af Richard Fischer en velrenomeret industriel designer. De første Minox 35 SL blev produceret hos Balda, som havde udviklet stor ekspertise i brug af kunststof en ekspertise, som stadig i 2016 holder firmaet Balda i gang, selvom det er mange år siden, der har været kameraer med navnet Balda.

Minox 35 har en vægt på omkring 195 g, højde er ca. 63 mm, længde ca 101 mm og dybde på 32,5 mm. Dermed var det lykkedes at lave et 24x36 mm kamera der er en lille smule mindre en Rollei 35 og noget lettere. Klappen er nemmmere at arbejde med end den forskydelige tubus ved Rollei 35 og samtidig er objektivet dækket i lukket tilstand. Kameraet er forsynet med en Color-Minotar 2.8/35 mm et 4-3 objektiv altså Tessar type ligesom standard Rollei 35. Der var en semiautomatik med blændeprioritering
Minox 35 EL kom på gaden i 1975, men kameraet var ikke helt uden tekniske problemer. Omkring 1980 fik Minox kameraet givet en ”overhaling” idet man lod Heinz Waaske gennemgå teknikken og produktion sammen med Karl-Heinz Lange fra Balda. Kameraet kom derefter i en række ret ens variater bl.a. GL. samt ligesom Rollei 35 i luksusudgaver.

Minox 35 er set fra samlersynsvinkel et spændende kamera, men desværre er der af og til tekniske problemer, så elektronikken til lukkeren ikke virker.

Inspirationen fra Minox 35, det sorte look og klappen kom til at påvirke mange andre fabrikanter i 80’erne indtil fuld program, autofokus og zoom overtog teknikken.

Det klareste eksempel på det, var russiske Arsenal’s Kiev 35 som i sædvanlig Kiev stil var en direkte kopi. Kiev 35 A er kopi af Minox EL. Senere Kiev 35AM og Exxel er kopi af G.. modeller.

Balda havde jo på flere punkter tæt kontakt til Minox og dermed Minox 35. De lavede et kamera som i ydre design så ud som en Minox 35. Tilsyneladende har det været en gentlemen aftale, om at Balda måtte bruge designet fra Minox 35 (tak for hjælpen til teknik og produktion), men det tekniske indre er helt anderledes. Kameraet Balda CA 35er nok ikke så teknisk smart som Minox men til gengæld driftsikker. Det blev for Balda den store succes både med deres eget navn på og med andre forhandlernavne på - eksempel Voigtländer Vito C og Revue 35 XE


Balda C35

Voigtländer Vito C med blitz

Kiev 35 A


Rollei med Rollei 35 konstrueret af Heinz Waaske var i disse årtier den store inspirationskilde. Waaske gik i gang med et lave sin egen løsning på klapkameraet med vidvinkel og automatik. 1980 kom Rollei Rolleimatic på markedet. Elegant designet, "gennemtænkt" teknik. Fremtrækket og spænding af lukker skete med selve klappen som blev bevæget sidelæns (lidt Olympus XA agtigt), men det specielle var at et tryk på klappen/vippe frem og tilbage, gjorde kameraet klar til næste billedoptagelse. Desværre hørte kameraet til Waaskes fiaskoer, teknikken både det mekaniske og især det elektriske var ikke stabilt og allerede 1981 blev produktionen indstillet. Kendere gør opmærksom på, at man i dag ikke skal forvente at finde et kamera, der virker. Samlingens virker heller ikke.


Hvorvidt Ricoh med FF-1 lavede eller købte Balda kopi eller de blot fulgte vejen vides ikke, men der er ingen tvivl med Minox/Balda forbindelsen.


Ricoh FF-1


Indflydelse gik videre, der opstod i hvert fald 3 andre serie med mere eller mindre slægtskab. Det fælles var et objektiv bag et dække, objektiv på omkring 2.8 og med 35 – 40 mm altså let vidvinkel. Dimensioner : Højde 62 til 75 mm, længde 100 til 110 mm, dybde 32 til 44 mm og vægten omkring 200 g.

Chinon lavede Bellami som fik en dobbeltklap som en gammel Voigtländer Vitessa ellers meget lig Balda. Det blev solgt i Tyskland som Revue 35 CC.



Cosina begyndte en længere serie CX (1,2,3,4) med forskellig udstyr og teknik men alle med en drejelig klap. Disse kameraer blev også solgt af Porst, Petri og selvfølgelig kopieret i Rusland som Lomo.


Petri PX-1 lig Cosina CX-1

Porst 135 lig Cosina CX-2

Cosina CX-4


Gomz/Lomo havde en anden form for lukning ikke Cosinas dreje dæksel.


Lomo 1 CA


Petri lavede selv 1980 et lille sort kamera med slægtskab til Chinon Bellami men meget enklere, objektiv 5.6/38    kun to tider 1/125 og 1/250 oplysninger svage.


Petri CF-35 "Stjålet" billed fra japansk hjemmeside ulæselig tekst


Olympus lavede deres egen serie med en forskydelig dobbeltdækning – Olympus XA, XA 1, 2,..4. Specielt XA var et ret avanceret kamera som har kultstatus i dag.

Olympus XA

Olympus XA med blitz

Olympus XA 4 med blitz


Mamiya kom i 1981 med en enlig model af denne type. Det kunne svagt minde om Olympus men havde fast "bule" og et sydedække styret af en samlet kontakt på oversiden. Objektiv 2.8/35 mm. Kameraet havde program styring. Mekanisk visse svagheder udløserknappens dække er ofte forsvundet. Den mest almindelige variant var i metalfarvet plastik, men den findes også som sort. Generelt er det meget svært at finde en ikke-defekt Mamiya U.
Yachica overtog mærket Contax og lavede i samarbejde med Carl Zeiss en serie af Contax kameraer såvel SLR som målsøgningskamera. Det var teknisk og udstyrsmæssigt en luksusserie for Yachica. I denne serie kom omkring 1984 Contax T, som tydelig har Minox 35 som bedstefar. Ikke alle Contax T var sorte men til gengæld var de dyre og vel næppe den store salgssucces. Det blev ligesom Olympus XA brugt som 2. kamera af tidens største fotografer.Yashica udviklede desuden i starten af 80'erne et andet Minox lignende kamera med fast blitz. Navnet var Partner, teknisk enkelt sammenlignet med andre. Det blev også solgt som Perca Crest


Contax T ©Photografica

Yashica Partner
Det kinesiske firma Haking (Hong Kong senere Xinhui) lavede deres egen serie med "skydeklap" opad årstal ukendt. De kom i flere varianter ud over Halina Micro 35: Revue 35 FC, Miranda 35 MF, Haking Compact -SC og Ansco 2000. Kameraet er ret enkle data: Fix Focus objektiv 3 linset 5.5/38 mm tid er fast 1/125 sek.
En for mig ukendt japansk fabrik lavede for Vivitar kameraet Vivitar 35 EM som blev solgt i Tyskland som Revue 35 Compact Electronic. Klappe skubes til siden og objektiv går frem. Der er tidsautomatik fra 1s til 1/1000 sek(?) altså blændeprioriteret.


Revue 35 FC/Haking Micro Halina

Vivitar 35 EM / Revue 35 Compac Electronic "stjålet" ©Alj Sigaro Camera-Wicki


Kilder: